A tiszta törölközők minden háztartás alapkellékei, mert nemcsak hotelélményt csempésznek a fürdőszobába, de egészségmegőrző szerepük is van. Szerencsére néhány egyszerű mosási praktikával már kompromisszumok nélkül gondoskodhatsz törölközőid puhaságáról, jó nedvszívó képességéről és kellemes illatáról is. Olvass tovább, mutatjuk, hogyan.

Cseréld gyakrabban a törölközőt

Sokan tucatnyi mosószert kipróbáltak már, mégis azt tapasztalják, hogy a nedves törölközők jellegzetes szaga mosás után is az anyagban marad. Jó tudni, hogy ezt nem feltétlenül a mosószerek okozzák, mivel a probléma akár gyakoribb törölközőcserével is orvosolható.

Rendszeres fürdőlepedő, kéz- és arctörlő cserével megelőzheted, hogy a kellemetlen szagokért felelős mikrobák mélyen a törölköző szálai között is elszaporodjanak. Sőt, ha antibakteriális és gyorsan száradó bambusz törölközőt választasz, azzal akár napokkal kitolhatod a mosás idejét, így növelve a törölközők élettartamát.

Arról, hogy a törölközőket milyen gyakran kell mosni, korábban ITT írtunk részletesen.

Mosd külön a törölközőket

A törölközők a legtöbb ruhadarabtól eltérő anyagösszetétellel rendelkeznek, ezért érdemes őket külön mosni. Ez nemcsak a nedvszívó képesség védelme miatt fontos, de megelőzi a mosógép túltöltését is.



Fontos, hogy a törölközők ne legyenek bezsúfolva a mosógépbe, mert csak optimális vízmennyiség és alapos öblítés mellett tudnak igazán tiszták, puhák és illatosak maradni.

Használj egy kis ecetet a mosáshoz

Az öblítővel mosott törölközők hamarabb elveszítik puhaságukat, mert a folyadék részecskéi viaszos réteggel vonják be a szálakat, így gyengítve az anyag nedvszívó képességét.

Használj öblítő helyett ecetet a mosáshoz, mert

  • nemcsak semlegesíti a szagokat, de el is pusztítja az értük felelős baktériumokat,
  • pénztárcabarát alternatíva,
  • könnyen illatosítható bármilyen természetes illóolajjal,
  • a sprőddé vált törölközők puhaságát is képes visszaadni,
  • a színek megőrzésében is segít.

Ügyelj a hőfokra

A törölközőket higiéniai szempontból érdemes 30-60°C-on mosni, mert ez a hőmérséklet már megfelelően fertőtlenít, de nem túl magas ahhoz, hogy keménnyé tegye a textilt.

Belstilo tipp: Az első mosás előtt ellenőrizd a törölköző címkéjét, mert az ajánlott mosási hőmérsékletek márkánként és anyagonként is eltérhetnek.

A Belmanetti új bambusz-frottír törölközői 60°C-on moshatók, így egy fertőző megbetegedés után is garantáltan biztonságosan használhatók. Ráadásul a bambusz és az organikus pamut különleges kombinációja ezen a hőfokon a színét is hosszú évekig képes megtartani.

Hagyd megszáradni a törölközőket

A higiénikus fürdőszoba kulcsa, hogy a törölközőket két használat között is hagyd teljesen kiszáradni. Ezt felgyorsíthatod egy törölközőszárítóval vagy egyszerűen csak azzal, hogy nyitva hagyod a fürdőszoba ajtaját és a törölközőt nem összehajtva akasztod a tartóra.

Mosás után rázd meg a törölközőt, hogy minél bolyhosabbá váljon, mert így hatékonyabban szívja majd fel a nedvességet. Terítsd ki a szabad levegőre, majd várd meg, amíg teljesen megszárad, hogy a kellemetlen szagok biztosan ne térjenek vissza mosás után.

Ha van szárítógéped, azzal akár a törölköző nedvszívó képességét is javíthatod. Az új bambusz-frottír törölköző kollekció darabjait alacsony vagy közepes hőfokon szárítva a bolyhok dúsabbá válnak, ezért a puha anyag érintése is igazi kényeztető rituálé lesz a bőrödnek.

Tárold hengerben a törölközőket

Amikor mosás után elpakolsz, ügyelj arra, hogy ne négyzet alakúra hajtsd a törölközőket, hanem inkább tekerd fel őket. Ezzel könnyen elkerülheted az anyag szálainak megtörését, és a frottírszálak is tovább megőrzik majd bolyhos puhaságukat.

A szekrényben érdemes a hengereket egymás mellett, függőlegesen tárolnod, amivel nemcsak az anyag szellőzését biztosíthatod, de hamarabb meg is találhatod kedvenc darabjaidat.


Tartós és minőségi törölközőket keresel?
Nézz körül a Belmanetti legújabb kollekciójában »

2023 április 04 — Eszter Belstilo

Írj megjegyzést

Kérlek vedd figyelembe: a megjegyzésedet kiírás előtt jóvá kell hagyjuk.